Cuma, Haziran 07, 2013

Ne istiyoruz

Her türlü ahlak dayatmasına, milli kimlik, cinsel kimlik ve din dayatmasına son verilmesini istiyoruz.

Bireysel hak ve özgürlüklerimizin tanınmasını ve yaşam alanımıza müdahalelerin sonlandırılmasını istiyoruz.

Çocuğumuzu dindar mı dinsiz mi yetiştireceğimize kendimiz karar vermek istiyoruz. Çocuklarımızın din eğitimi sorumluluğunun bizzat kendimize ait olduğunu ve din eğitiminin aileler tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

İnanç özgürlüğü kadar inanmama özgürlüğü ve bunu tartaklanmadan, hor görülmeden, etiketlenmeden ifade edebilme özgürlüğü istiyoruz. Farklı inançlara, farklı yaşam tarzlarına, dinlerin değişik yorumlarına, değişik mezheplere saygılı olunmasını istiyoruz.

Düşüncenin ifadesinin suç sayılmamasını, tehditkar ya da şiddete davet eder şekilde olmadığı sürece her türlü düşüncenin ifadesinin serbest olmasını istiyouz.

Halkın haber alma hürriyetinin teslim edilmesini, basına ve Internet'e uygulanan her türlü sansür ve karartmanın son bulmasını istiyoruz. İhaleler ile beslenip hükümet sözcüsü haline getirilmiş bir basın değil, tam bağımsız, halkının menfaatine çalışan bir basın istiyoruz.

Eğitim ve sağlık hizmetlerinin en doğal insan haklarından olduğunu düşünüyoruz. Herkes için ücretsiz eğitim ve sağlık sigortası istiyoruz. 

Ailelerin kaç çocuk yapacaklarına kendilerinin karar verebilmelerini istiyoruz. Devletin insanları karınlarını doyuramayacakları, vakit ayırıp eğitimleriyle bile ilgilenemeyecekleri çocukları yapmaları için teşvik etmemesini istiyoruz.

Kürtaj, doğum kontrolü ve aile planlaması konularında siyasetçilerin değil bilimadamları ve hekimlerin görüş bildirmelerini, bu konuların kişilerin kendi vicdan ve tercihlerine bırakılmasını istiyoruz.

Kadınların, görevi çocuk doğurmak olan geri plan oyuncusu olarak görülmesinden vazgeçilmesini istiyoruz. Kadınlara uygulanan şiddetin son bulmasını istiyoruz. Kadınların hakça eşit bireyler olarak görülmesini her türlü ve ayrımcılığın son bulmasını istiyoruz.

Eşcinsellerin haklarının tanınmasını istiyoruz. Eşcinsellerin rencide edilmemesini, dışlanıp, işsiz bırakılıp, marjinalleştirilip fuhuşa itilmemesini istiyoruz. Evliliğin sadece kadın ve erkek arasında değil birbirini seven, evlenmek isteyen herkes için yasal hak olarak görülmesini istiyoruz.

Bilime dayalı, soru sormayı, araştırmayı öğreten eğitim istiyoruz. Biyoloji derslerindeki yaratılışcılık, akıllı tasarım safsatalarının çıkartılmasını, evrim olgusunun ve bu olgunun mekanizmalarını açıklayan evrim teorisinin öğretilmesini istiyoruz. Eğitimin adı altında çocukların kafasına tarihle böbürlenme, milliyetçilik ve şovenizm doldurulmamasını, objektif düşünen açık fikirli bireyler yetiştirilmesini istiyoruz.

Evrensel hukuk ve bağımsız yargı istiyoruz.

Devletimizin barışcıl olmasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin mottosu "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözüdür. Devletimizin yurdumuzdaki çatışmaları sonlandırmasını ve toplumsal barışın sağlamasını istiyoruz. Devletimizin halkımıza yönelen doğrudan ve açık bir tehdit olmadığı sürece barışcı olmasını istiyoruz. Diğer ülkelerdeki çatışmalara körükleyici şekilde değil barışı sağlayacak şekilde müdahil olunmasını istiyoruz.

Devletin nepotizm ve kleptokrasi kıskacından kurtarılmasını, zor kazanılıp ödenilen vergilerimizin ve kısıtlı kaynaklarımızın hükümet yandaşları arasında paylaşımına son verilmesini istiyoruz.

Enerji politikalarının yeniden düzenlenip temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesini istiyoruz. Devletin elektrikli taşıtları, az yakıt tüketen/emisyonu düşük taşıtları teşvik etmesini istiyoruz. 

Çevre politikalarının yeniden düzenlenmesini ve planlanan her türlü projede önceliğin çevrenin korunması ilkesi olmasını istiyoruz. Doğayı kuşatıp yutan değil doğayı kucaklayan şehirler istiyoruz.

Ülkemizde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesini, bilimsel, çevreyle dost ve yüksek verimli tekniklerin uygulamaya konmasını istiyoruz. En temel gıda ürünlerini bile ithal eder hale geldiğimiz mevcut durumun bir an önce sonlanmasının istiyoruz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Din eğitimi konusuna küçük bir itirazım var. Özetle şunu söylüyorsun; babanın dini neyse çocuğunki de o olsun... Ayrıntıları yok sayıp çelişki keskinleşsin istiyorum:)
Paternslizm... Eee devletde aynı şeyi makro düzeyde yapıyor. Devlet Baba yani. Fark nerde?

Abiyen